NaslovnaZanimljivostiPrikrivene zubne infekcije povećavaju rizik od srčanih oboljenja

Prikrivene zubne infekcije povećavaju rizik od srčanih oboljenja

- Advertisement -

Ukoliko ste razmišljali o posjeti stomatologu, rezultati nove studije bi vam mogli pomoći da se odlučite na pregled – i to odmah. Naime, finski naučnici su otkrili da skrivena infekcija zuba vodi povećanom riziku od srčanih oboljenja, piše Medical News Today.

zubi srce1Srčana oboljenja su jedan od vodećih uzroka smrti, a bolest koronarnih arterija (CAD) je najčešći oblik bolesti srca, izazvan nakupljanjem plaka u koronarnim arterijama, što smanjuje dotok krvi u srce.

U česte faktore rizika za srčana oboljenja spadaju gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje, visok krvni pritisak, visok holesterol, i dijabetes. Međutim, istraživači su sada na listu dodali i loše oralno zdravlje.

Prošlogodišnja studija objavljena u Infection and imunity ukazuje na vezu bakterija koje izazivaju bolesti desni i rizik od srčanih oboljenja.

Sada su istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju u Finskoj otkrili vezu između infekcije vrha zubnog korijena, poznate kao apeksna parodontopatija, i većim rizikom za akutnog koronarnog sindroma (ACS) – zbrino ime za bolesti koje uključuju blokiranje protoka krvi do koronarnih arterija.

Apeksna parodontopatija je stanje koje karakterišu zapaljenske lezije pulpe u centru zuba, najčešće izazvane infekcijom. Zubni karijes ili karijes, su najčešći uzrok apeksne parodontopatije.

Iako ovo stanje može izazvati bol ono se nerijetko otkriva kasno, nakon što infekcija napreduje, što znači da neki ljudi koji imaju apeksna parodontopatiju toga nisu ni svjesni.

Koautor studije Džon Liljestrand sa Odeljenja za oralnu i maksilofacijalnu bolesti na Univerzitetu u Helsinkiju, i njegove kolege objavlii su svoje nalaze u Journal of Dental Research.

Apeksna parodontopatija ‘nezavisno povezan “sa CAD, ACS

Istraživanje naulnika sa Helsinškog Univerziteta je obuhvatilo 508 osoba prosječne starosti 62 godina koji su imali neke probleme sa srcem.

Svi pacijenti su podvrgnuti angiografija – rentgen krvnih sudova – koji je pokazao da je 36 odsto pacijenata imalo stabilnu CAD, 33 procenata ACS, a 31 odsto nije imalo značajnu CAD.

Koristeći panoramsku tomografiju, istraživači su ocjenjivali zube i vilice pacijenata. Oni su utvrdili da je do 58 odsto pacijenata imalo bar jednu leziju izazvanu upalom, što je znak apeksne parodontopatije.

Rezultati su pokazali kako pacijenti sa apeksnom parodontopatijom imaju značajno veće šanse da dobiju CAD ili ACS. Ova povezanost je najjača kod pacijenata koji nisu liječili apeksnu parodontopatiju što je uzrokovalo njenim širenjem na kanala korena, i gotovo utrostručenom šansom za dobijanje ACS.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da se apeksna parodontopatija može se smatrati faktorom rizika za bolesti srca.

– Naši rezultati podržavaju hipotezu da su ELs (endodontske lezije) nezavisno povezane sa CAD i posebno sa ACS. Ovo je od velikog značaja za javno zdravlje, s obzirom na visoku učestalost ELs i CAD – stoji u studiji.

Osim toga, tim je utvrdio da su pacijenti sa apeksnom parodontopatijom imali viši nivo antitijela u krvi koje su povezane sa drugim uobičajenim bakterijama, što dalje ukazuje na to da oralne infekcije mogu uticati na druge djelove tijela.

U cilju zaštite zdravlja srca, istraživači predlažu usvajanje strategije za prevenciju ili lečenje oralnih infekcija, koje su često bez simptoma.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -